deze films keek ik op het Mooov filmfestival 2018

Van 17 tot 29 april was het weer zover: het MOOOV filmfestival. Dit festival staat in het teken van wereldfilms! Je kunt proeven van een ruim aanbod films die je anders niet zo snel in de cinema gaat kijken. Het zijn stuk voor stuk verhalen met inhoud die ons een andere kijk proberen te geven op een (onbekend) stukje van de wereld en haar problematiek. Dit betekent niet dat het allemaal zware, depressieve films zijn. Er is tevens een ruim aanbod aan familie en kinderfilms en dit jaar viel mij op dat er hier en daar ook cartoon voorbij kwam.

Ik ben lid van Schoon Jong Volk, de jongerenambassadeurs van MOOOV. We projecteren onder andere buiten het festival gratis film voor jongeren. Hierdoor was ik uiteraard de afgelopen twee weken meermaals in de cinema te vinden. Hieronder vind je een lijstje van alle films die ik heb gezien en wat ik er van vond!

  • Neiter Wolf Nor Dog

De eerste film die ik ging kijken is ook meteen mijn favoriet! Sinds kinds af aan ben ik al gefascineerd door Native Americans. Dit tragisch, maar ook grappig en leerrijk verhaal hakte er dan ook in. De personages zijn erg puur en nemen allemaal geen blad voor de mond. Ze worstelen, spartelen en botsen maar komen zo dichter bij elkaar en zichzelf. Erg veel respect heb ik voor het hoofdpersonage Dave Bald Eagle, hij is opgegroeid te midden van de kolonisatie. Tijdens de nabespreking in bijzijn van de regisseur kwamen we te weten dat hij één van de cruciale scènes niet moest spelen, omdat hij zo dicht bij de feiten stond. Een film die je het gevoel geeft echt in het verhaal te zitten en je zo met de neus op de geschiedenis maar ook op het heden drukt.

  • Egged By Music

Dit is een stille film uit 1926 geloof ik waar een groep muzikanten van Cinémaximiliaan live een zelf gecomponeerde soundtrack bij speelde. Wat een ervaring! De film zelf is in de ‘Charlie Chaplin stijl’, oud en een simpel ludiek verhaal. Het live orkest bestond uit muzikanten uit gans Europa en het Midden-Oosten, uit zowel autochtonen als allochtonen. De soundtrack is ontstaan vanuit improvisatie wat een heel erg interessante mix opleverde van bekende en minder bekende klanken.

  • Thank You For The Rain

Dit is een documentaire die me erg lang zal bijblijven. Het doet wat een documentaire volgens mij moet doen: niet enkel informeren maar ook de kijker bij de keel grijpen. We volgen het leven van een kleine boer Kisulu in Afrika wiens gemeenschap de klimaatverandering aan der lijve ondervindt. Hij slaagt erin projecten op poten te zetten waarbij mensen samenwerken en zo kleine stapjes vooruit zetten naar een beter leven. Dit gaat niet zonder slag of stoot, keer op keer wordt hun oogst verwoest dankzij de extreme weersomstandigheden. Kisulu krijgt de kans zijn stem horen op de klimaattop in Parijs. De vraag is of er naar hem geluisterd zal worden…

  • Vazante

Dit is zo’n film waarin ik de keuzes van alle hoofdpersonages veracht maar tegelijkertijd ook begrijp. Tragische maar ook ontroerende verhaallijnen die blijven nazinderen. Een sublieme zwart-wit film die geen verdere uitleg nodig heeft.

  • I Am Not A Witch

Ik heb gemengde gevoelens over deze film. Ik vond het zeker niet slecht, ik was getriggerd door het verhaal en er zaten zeer sterke beelden in. Door middel van humor werden walgelijke stereotypen getoond. Deze werden sterk in beeld gebracht maar de humor kon ik minder appreciëren. Ik denk dat ik doorheen het verhaal een beetje diepgang miste, veel personages bleven oppervlakkig. Het einde daarentegen heeft me ongelooflijk aangegrepen en enkel daarvoor al zou je deze film moeten zien!

  • Foxtrot

Wat. Een. Geniale. Film. Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende standpunten op verschillende tijdstippen. Langzaamaan wordt het plaatje een geheel. Heerlijke beelden en een geniale dosis humor. Dit is een perfecte MOOOV film voor mij: een verhaal met voldoende diepgang maar toch behapbaar en niet te zwaar.

  • Good Manners

Deze film werd vertoond op de slotavond van het festival in bijzijn van de regisseur. Hij wordt vaak onder het mom ‘horror’ geplaatst maar de maker beschrijft het meer als ‘magisch’ en ‘fantasierijk’. Er komen wel degelijk ‘horror’ elementen in voor maar het draait niet om de horror, ik weet niet goed hoe ik het kan uitleggen. In ieder geval een erg origineel en weeral pakkend verhaal ondanks de ‘onrealistische’ elementen. Het verhaal staat bol van tal van verrassende wendingen waardoor je als kijker geprikkeld blijft.

Dit was mijn lijstje van deze editie! Graag had ik nog veeeel meer topfilms gezien maar ondanks ik het zo druk had met school heb ik het er nog best goed vanaf gebracht.

Op naar volgend jaar!

Laura.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s